Ми звикли вважати, що алкоголь міститься лише у спеціальних напоях, але правда в тому, що він може ховатися і в звичайних продуктах, які ми споживаємо щодня. Як повідомляє Pixel, це відбувається або через додавання спирту під час виробництва, або внаслідок природного бродіння компонентів.

Несподівані джерела алкоголю:

  • Кисломолочні продукти та квас. Кефір, айран, квас та інші подібні напої містять невелику кількість алкоголю (від 0,07% до 3%), що утворюється в процесі бродіння.
  • Перестиглі фрукти та соки. Особливо банани, при перезріванні їх вміст алкоголю значно зростає. П’ять “чорних” бананів можуть містити стільки ж алкоголю, як склянка пива. Фруктові соки також можуть бродити після відкриття упаковки.
  • Соєвий соус та соління. Ці продукти також проходять процес бродіння, в результаті чого в них утворюється невелика кількість алкоголю.
  • Випічка та сирне фондю. У деяких видах випічки та сирному фондю алкоголь додається навмисно для покращення смаку та текстури. Хоча більша частина спирту випаровується під час приготування, невелика кількість може залишитися.
Кефір, айран, квас та інші подібні напої містять невелику кількість алкоголю (від 0,07% до 3%), що утворюється в процесі бродіння

Чи можна сп’яніти від цих продуктів?

Теоретично так, але для цього потрібно з’їсти або випити їх у величезних кількостях. Наприклад, щоб відчути ефект, як від 400 мл вина, потрібно випити 11 літрів кефіру.

Коли варто бути обережним:

  • Перед керуванням автомобілем. Після вживання продуктів, що містять алкоголь, навіть у невеликих кількостях, алкотестер може показати перевищення норми.
  • Для дітей. Дитячий організм більш чутливий до алкоголю, тому варто обмежувати кількість таких продуктів у їхньому раціоні.
  • При онкологічних захворюваннях. Алкоголь є канцерогеном, тому людям з онкологічними захворюваннями або схильністю до них варто бути особливо обережними.
  • При боротьбі з алкогольною залежністю. Навіть невелика доза алкоголю може спровокувати зрив у людей, які борються з алкоголізмом.

Для більшості здорових людей вживання продуктів з невеликим вмістом алкоголю є безпечним і навіть корисним. Однак, варто пам’ятати про можливі ризики та вживати їх з розумом, особливо в певних ситуаціях.

Курйоз дня: Український пластичний хірург на Rolls-Royce став зіркою соцмереж

Exit mobile version